Posts

Showing posts from March, 2014

Tips for qualifying Specialist Officer Examination

SBI / IBPS - CWE Tips for qualifying the Specialist Officer SO examinations

Qualifying the exams would never be a prodigious task. Some Useful tips for qualifying the Specialist Officer (SO) examinations either SBI / IBPS or others.
If you prepare for it with well-defined strategies. To help you prepare strategically for the Specialist Officers Exams, the experts has defined and compiled a fail-proof preparation strategy along with some highly useful tips for you. They have brought in here section wise tips and strategy for aspirants.
English Language: Tips English Language is considered as one of the most scoring sections in SBI Specialist Officers Exam 2014, which requires good command over English grammar and language. To score well in this section, the candidates are required to strengthen their vocabulary power as well as they should be very clear and precise in grammatical concepts. This section generally includes Passage Based questions, Common Error in Sentence, Rapid Fillers, Cl…

SO Professional knowledge questions answers

Specialist Officers Professional knowledge Questions and Answers 201. The ________ states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null. a) entity integrity rule
b) referential integrity constraint
c) action assertion
d) composite attribute
e) None of these
Ans: b
202. An applet ________ a) is an interpreted program that runs on the client b) tracks the number of visitors to a Website c) is a compiled program that usually runs on the client d) collects data from visitors to a Website
e) None of these
Ans: d
203. A ________ , sometimes called a boot sector virus , executes when a computer boots up because it resides in the boot sector of a floppy disk or the master boot record of a hard disk. a) system virus
b) Trojan horse virus
c) file virus
d) macro virus
e) None of these
Ans: a
204. Which error detection method uses one's complement arithmetic? a) Simple parity check
b) Checksum
c) Two-dimensional parity check
d) CRC
e) None of th…

English Language passages fill in the blanks

English Language passages fill in the blanks questions answers English Language passage with fill in the blanks questions and answers. In this section there is a passage with ten blanks. Collected from previous and model papers for practice.
Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
I was born and …(41)… up in a village by my grandparents. We had two granaries to …(42)… the rice that we grew. …(43)… the better quality ‘white’ rice was kept in the granary in the front of the house, the …(44)… quality ‘red’ rice was kept in the granary at the back. We never had …(45)… money in the house, so those who came to ask for alms were given rice. My grandmother would send me to the front granary to bring rice for them, but when she cooked for …(46)… of us she would use t…

English Language Detection (spotting) of errors

English Language Detection (spotting) of errors in sentences
Directions—(Q.1–15 & 21-25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

1. That boy possess a)/three precious pens b)/but he does not c)/show them to anyone. d)/No Error e) | Ans : A 2. It was evident from the way a)/they behaved b)/that they had not c)/ conscious of the surrounding. d)/ No Error e) | Ans : C 3. I am grateful to you a)/and all your friends b)/for extending timely help c)/and comfort me. d)/No Error e) | Ans : D 4. Though I had a)/not requested him b)/ he helped me by c)/giving money and advice. d)/No Error e) | Ans : C 5. While he was a)/walking of the road b)/a ferocious bull c)/ knocked him down. d)/No Error e) | Ans : B 6. He has been both a)/an intelligent and b)/hardworking pe…

Vocabulary nearly opposite words (antonyms)

English Language vocabulary nearly opposite words (antonyms list) (Q. 1-25): Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word. 1. Obey:
a) Attract
b) disobey
c) repel
d) diffuse
Ans: b

2. Alleviation:
a) Lessening
b) magnification
c) intensify
d) aggravation
Ans: d

3. Transparent:
a) Translucent
b) vague
c) blind
d) opaque
Ans: d

4. Virtuous:
a) Vicious
b) vulgar
c) miserly
d) insincere
Ans: a

5. Cynical:
a) Mature
b) eccentric
c) naïve
d) crazy
Ans: a

6. Malevolent:
a) Kindly
b) vacuous
c) ambivalent
d) primitive
Ans: a

7. Erudite:
a) Ignorant
b) unknown
c) illiterate
d) unfamiliar
Ans: a

8. Morose:
a) Healthy
b) gloomy
c) haggard
d) cheerful
Ans: d

9. Antipathy:
a) Indifference
b) willingness
c) fondness
d) liking
Ans: c

10. Churlish:
a) Young
b) cultured
c) cowardly
d) accommodating
Ans: b

11. Desultory:
a) Methodical
b) random
c) aimless
d) indiscriminate
Ans: a

12. Parochial:
a) Broad-minded
b) contradictory
c) paranoid
d) overriding
Ans: a

13. Fickle:
a) Bell…

Vocabulary same meaning words (synonyms) PDF

MCQs English Language vocabulary same meaning words (synonyms) (Q. 7-45): Each of the following items consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.
7. INHABIT:
(A) Reside in
(B) Encompass
(C) Infest
(D) Submerge
(E) Are used to
Ans : (A)

8. FORAGING:
(A) Penetrating
(B) Incising
(C) Probing
(D) Begging
(E) Searching
Ans : (E)

9. MONETIZE:
(A) Currency
(B) Buy
(C) Encash
(D) Regulate
(E) Pay
Ans : (C)

10. inherent:
a) functional
b) intense
c) persistent
d) characteristic
e) genetic
Ans: c

11. materialized:
a) mattered
b) interfered
c) hidden
d) presented
e) expanded
Ans: b

12. radically
a) suddenly
b) equally
c) completely
d) moderately
e) concurrently
Ans: c

13. Left:
(A) Gone
(B) Quit
(C) Remaining
(D) Disappeared
(E) Forgot
Ans: C

14. Packed:
(A) Filled
(B) Squeezed
(C) Crowd
(D) Collected
(E) Untidy
Ans: A

15. INDICT:
A. condemn
B. reprimand
C. accus…

SO Professional Knowledge Questions Answers

Professional Knowledge Questions and Answers for Specialist Officer (SO) Q.101. After you _____ a record, many data management the environments require you to issue a command to save the changes you made. A. Delete
B. Update
C. Sort key
D. Index
E. None of the above ANSWER-B
Q.102. Data item characteristics that are important in data management include A. punctuation
B. language
C. spelling
D. width
E. None of the above ANSWER-D
Q.103. A locked file can be A. accessed by only one user B. modified by users with the correct password C. is used to hide sensitive information D. both (b) and (c)
E. None of the above ANSWER-A
Q.104. In SQL, which command is used to make permanent changes made by statements issue since the beginning of a transaction? A. ZIP
B. PACK
C. COMMIT
D. SAVE
E. None of the above ANSWER-C
Q.105. If the _______ bit in X.25 standard is to 1. It means that there is more than one packet. A. Q B. D C. M D. J
E. None of these ANSWER-C
Q.106. Dos and windows 3.x support fil…

SO Manager / Systems Professional Knowledge

Specialist Officer SO Assistant Manager Systems Professional Knowledge Questions and Answers &/ Bits Q.51. A list in alphabetical order A. is in descending order
B. is in ascending order C. is the result of a sort operation
D. both (b) and (c) E. None of the above ANSWER-D
Q.52. If a piece of data is stored in two places in the database, then A. storage space is wasted B. changing the data is one spot will cause data inconsistency C. it can be more easily accessed
D. both (a) and (b) E. None of the above ANSWER-D
Q.53. A file that is organized in uniform format is formally referred to as a _____ or a database file. A. Document
B. Database
C. Record
D. Structured data file
E. None of the above ANSWER-D
Q.54. In SQL, the CREATE TABLE is used A. to create a table, defining its columns, integrity constrains, and storage allocation B. to add a column/integrity constraint to a table C. to redefine a column
D. to change a table's storage characteristics E. All of the above ANSWER-A