29/09/2016

MindTree Written Test: Aptitude, Reasoning, English; Questions and Answers with Explanations

nrrbeassistance.blogspot.com - Nareddula Rajeev Reddy (NRR)
Please Like and/ Share and/ G+1. Hi, welcome to nrrbeassistance.blogspot.com. Dear viewer, especially for you, here is the MindTree Written Test: Aptitude, Reasoning, English; Questions and Answers with Explanations.

1. Directions (1-5): Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship. WAN:COLOUR

    A.corpulent: weight        B.insipid: flavor            C.pallid: complexion        D.enigmatic: puzzle

    Answer: C

2. PORK:PIG

    A.rooster: chicken            B.mutton: sheep            C.steer: beef            D.lobster: crustacean

    Answer: B

3. AFTER:BEFORE

    A.first: second            B.present:past            C.contemporary: historic        D.successor:predecessor

    Answer: D

4. INDIGENT:WEALTHY

    A.angry:rich            B.native:affluent            C.gauche: graceful            D.scholarly:erudite

    Answer: C

5. DISTANCE:MILE

    A.liquid: litre            B.bushel:corn            C.weight: scale            D.fame:television

    Answer: A

6. Directions (6-7): In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word. NEUTRA

    A.Unbiased            B.Non-aligned            C.Undecided            D.Indifferent

    Answer: A

7. SHALLOW

    A.Artificial                B.Superficial            C.Foolish                D.Worthless

    Answer: B

8. Directions (8-10) In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words EVASIVE

    A.Free                B.Honest                C.Liberal                D.Frank

    Answer: B

9. EMBEZZLE

    A.Misappropriate            B.Balance            C.Remunerate            D.Clear

    Answer: A

10. GREGARIOUS

    A.Antisocial            B.Glorious            C.Horrendous            D.Similar

    Answer: A

11. In the questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence is given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.S1: You know my wife, Madhavi, always urged me to give up smoking.P : I really gave it up. Q : And so When I went to jail I said to myself I really must give it up, if for no other reason than of being self-reliant. R : When I emerged from jail, I wanted to tell her of my great triumph. S : But when I met her, there she was with a packet of cigarettes. S6: Poor girl. The Proper sequence should be:

    A.PSRQ                B.SPQR                C.QPRS                D.RSPQ

    Answer: C

12. S1: When a satellite is launched, the rocket begins by going slowly upwards through the air. P : However, the higher it goes, the less air it meets. Q : As the rocket goes higher, it travels faster. R : For the atmosphere becomes thinner. S : As a result there is less friction. S6: Consequently, the rocket still does not become too hot. The Proper sequence should be:

    A.QPRS                B.QSPR                C.PQRS                D.PQSR

    Answer: A

13. S1: A father having offered to take the baby out in a perambulator, was tempted by the sunny morning to slip into a pub for a glass of beer. P : Indignant at her husband's behaviour, she decided to teach him a lesson. Q : She wheeled away the pram. R : A little later, his wife came by, where to her horror, she discovered her sleeping baby. S : Leaving the pram outside, he disappeared inside the bar. S6: She waited for him, anticipating the white face and quivering lips which would soon appear with the news that the baby had been stolen. The Proper sequence should be:

    A.SRPQ                B.RQPS                C.SPQR                D.PQSR

    Answer: A

14. S1: While crossing a busy road, we should obey the policeman on duty. P : We should always cross the road at the zebra crossing. Q : We must look to the signal lights and cross the road only when the road is clear. R : If there are no signal lights at the crossing, we should look to the right, then to left and again the right before crossing the road. S : If the road is not clear we should wait. S6: We should never run while crossing the road. The Proper sequence should be:

    A.PSRQ                B.PQRS                C.RQSP                D.QRPS

    Answer: D

15. S1: The city is almost a slum and stinks most of time. P : The slush on the road did not deter them. Q : The occasional slips and falls were considered a small price to pay for the trip. R : They were excited, fascinated by the sight of fresh snow on the roads. S : Even so, it looked beautiful to tourists of various categories. S6: But some visitors came away with the unforgettable sight of young labours scantily clad. The Proper sequence should be:

    A.RQPS                B.QPRS                C.RSQP                D.SPQR

    Answer: D16. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.It being an ...... issue, it is not correct to introduce questions of morality in to the debate.

    A.moral                B.immoral            C.amoral                D.irrelevant

    Answer: D

17. Natwarlal ...... them all for a ride by producing false documents

    A.took                B.cheated            C.kept                D.let

    Answer: A

18. True brevity ...... in saying only what needs to be said.

    A.consists            B.depicts                C.portrays            D.resides

    Answer: A

19. Health is too important to be ......

    A.discarded            B.despised            C.detested            D.neglected

    Answer: D

20. In hot weather I like lying in the ...... of a tree

    A.shade                B.shelter                C.protection            D.shadow

    Answer: A

21. If one-seventh of a number exceeds its eleventh part by 100 then the number is...

    A.770                B.1100                C.1825                D.1925

    Answer: D

    Explanation:     Let the number be x. Then X/7 - x/11 =100 11x-7x = 7700 x=1925.

22. A man can row 5 kmph in still water. If the river is running at 1kmph, it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?        A.3km                B.2.5 km                C.4 km                D.5 km

    Answer: A

     Explanation:      Speed downstream = (5+1)km/hr = 6 km/hr Speed upstream = (5-1)km/hr = 4 km/hr Let the required distance be x km x/6 + x/4 = 75/60 2x+3x = 15 x = 3km

23. A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

    A.50 m                B.150 m                C.200 m                D.Data inadequate

    Answer: B

24. A man was engaged on a job for 30 days on the condition that he would get a wage of Rs. 10 for the day he works, but he have to pay a fine of Rs. 2 for each day of his absence. If he gets Rs. 216 at the end, he was absent for work for ... days.

    A.7 days                B.8days                C.9days                D.12 days

    Answer: A

    Explanation:     The equation portraying the given problem is: 10 * x - 2 * (30 - x) = 216 where x is the number of working days. Solving this we get x = 23 Number of days he was absent was 7 (30-23) days25. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed

    A.210                B.1050                C.25200                D.21400

    Answer: C

26. Two pipes A and B can fill a cistern in 37 minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if the B is turned off after:

    A.5 min.                B.9 min.                C.10 min.            D.15 min.

    Answer: B

27. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.

    A.2 : 3                B.1 : 1                C.3 : 4                D.4 : 3

    Answer: D

28. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:

    A.3 km/hr            B.5 km/hr            C.8 km/hr            D.9 km/hr

    Answer: C

    Explanation:     Speed in still water = 1/2(11 + 5) kmph = 8 kmph.

29. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

    A.3.5                B.4.5                C.5.6                D.6.5

    Answer: C

30. In how many ways can 21 books on English and 19 books on Hindi be placed in a row on a shelf so that two books on Hindi may not be together?

    A.3990                B.1540                C.1995                D.3672

    Answer: B

    Explanation:     In order that two books on Hindi are never together, we must place all these books as under: X E X E X E X .... X E X where E - denotes the position of an English book and X that of a Hindi book. Since there are 21 books on English, the number     of places marked X are therefore, 22. Now, 19 places out of 22 can be chosen in 22C19 = 22C3 = (22*21*20)/ (3*2*1)= 1540 ways. Hence, the required number of ways = 1540

Link: Download PDF | Learn More

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.


Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group namedQuestion Answer Explanation”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to Question Answer Explanation" to add you to this group.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team. 

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.