17/03/2014

Vocabulary nearly opposite words (antonyms)

English Language vocabulary nearly opposite words (antonyms list)

(Q. 1-25): Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word.
1. Obey:
a) Attract
b) disobey
c) repel
d) diffuse
Ans: b

2. Alleviation:
a) Lessening
b) magnification
c) intensify
d) aggravation
Ans: d

3. Transparent:
a) Translucent
b) vague
c) blind
d) opaque
Ans: d

4. Virtuous:
a) Vicious
b) vulgar
c) miserly
d) insincere
Ans: a

5. Cynical:
a) Mature
b) eccentric
c) naïve
d) crazy
Ans: a

6. Malevolent:
a) Kindly
b) vacuous
c) ambivalent
d) primitive
Ans: a

7. Erudite:
a) Ignorant
b) unknown
c) illiterate
d) unfamiliar
Ans: a

8. Morose:
a) Healthy
b) gloomy
c) haggard
d) cheerful
Ans: d

9. Antipathy:
a) Indifference
b) willingness
c) fondness
d) liking
Ans: c

10. Churlish:
a) Young
b) cultured
c) cowardly
d) accommodating
Ans: b

11. Desultory:
a) Methodical
b) random
c) aimless
d) indiscriminate
Ans: a

12. Parochial:
a) Broad-minded
b) contradictory
c) paranoid
d) overriding
Ans: a

13. Fickle:
a) Belligerent
b) constant
c) disinterested
d) proud
Ans: b

14. Disgruntled:
a) Contended
b) detached
c) obedient
d) vigorous
Ans: a

15. Vibrant:
a) Feel aggrieved at
b) occasional
c) pale
d) shabby
Ans: c

16. Forbidding:
a) Declaring
b) forcing
c) exposing
d) inviting
Ans: d

17. Reprimand:
a) Bequeath
b) petition
c) praise
d) scold
Ans: c

18. Lush:
a) Cramped
b) ridiculous
c) rampant
d) sparse
Ans: d

19. Tentative:
a) Definite
b) outdated
c) preliminary
d) universal
Ans: a

20. Passionate:
a) Abnormal
b) apathetic
c) oppressive
d) superficial
Ans: b

21. worsen:
a) bounty
b) accept
c) better
d) stable
e) capable
Ans: c

22. asymmetric:
a) unsteady
b) equilibrium
c) discouraging
d) superior
e) contradictory
Ans: d

23. denied:
a) considered
b) assigned
c) concerned
d) fined
e) acknowledged
Ans: e

24. CONSIDERING:
(A) Untying
(B) Remembering
(C) Understanding
(D) Disregarding
(E) Condemning
Ans : (D)

25. HAZARDOUS:
(A) Pleasant
(B) Efficient
(C) Important
(D) Risky
(E) Harmless
Ans : (E)

MCQs LIST OF ANTONYMS

  • Above – below
  • Attack – defend
  • Ability – inability
  • Advance – retreat
  • Adversity – prosperity
  • Arrival – departure
  • Ancient – modern
  • Arrest – release, free
  • Ascent – descent
  • Acquit – convict
  • Acceptance – rejection
  • Armament – disarmament
  • Absurd – reasonable
  • Ample – meagre
  • Advantage – disadvantage
  • Agree – disagree
  • Angel – devil
  • Absence – presence
  • Bottom – top
  • Broad – narrow
  • Buy – sell
  • Blunt – sharp
  • Busy – idle
  • Beautiful – ugly
  • Blessing – curse
  • Bravery – cowardice
  • Belief – disbelief
  • Beneficial – harmful
  • Barren – fertile
  • Beginning – end
  • Barbaric – civil
  • Boon – bane, curse
  • Better – worse
  • Cheerful – gloomy
  • Concord – discord, disagreement
  • Complicated – simple
  • Cautious – negligent
  • Consent – dissent
  • Confess – deny
  • Compare – contrast
  • Courageous – timid
  • Care – neglect
  • Creation – destruction
  • Confidence – diffidence
  • Civilized – uncivilized, wild
  • Cause – effect
  • Certain – uncertain
  • Credit – cash
  • Converge – diverge
  • Docile – stubborn
  • Deep – shallow
  • Friendly – hostile
  • Foolish – wise
  • False – true
  • Guest – host
  • Gain – loss
  • Grateful – ungrateful
  • General – particular
  • Genuine – spurious
  • Humility – insolence
  • Heaven – hell
  • Honour – shame, dishonour
  • Hope – despair
  • Heredity – environment
  • Humble – proud, haughty
  • Honest – dishonest
  • Import – export
  • Include – exclude
  • Increase – decrease
  • Innocent – guilty

Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group named “English Language Materials”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to English Language Materials" to add you to this group.

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team.

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.