29/09/2016

Wipro Written Test: Aptitude, Reasoning, English; Questions and Answers with Explanations PDFs


nrrbeassistance.blogspot.com - Nareddula Rajeev Reddy (NRR)
Please Like and/ Share and/ G+1. Hi, welcome to nrrbeassistance.blogspot.com. Dear viewer, especially for you, here is the Wipro Written Test: Aptitude, Reasoning, English; Questions and Answers with Explanations.

1.  In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word. STRINGENT

    A.Dry            B.Strained            C.Rigorous            D.Shrill

    Answer: C
2. LAMENT

    A.Bewail            B.Comment            C.Condone            D.Console

    Answer: A

3. The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words. Bread : Bakery : : Brick : ?

    A.Mint            B.Kiln                C.Furnace            D.Mine

    Answer: B

    Explanation:     Second is the place where first is manufactured.

4. Sword : Slaughter : : Scalpel : ?

    A.Murder            B.Stab                C.Surgery            D.Chopping

    Answer: C

    Explanation:     Second denotes the purpose for which the first is used .

5. Life : Autobiography : : Witness : ?

    A.Paper            B.Truth                C.Documents            D.Acceptance

    Answer: C

    Explanation:     Second contains an amount of the first.

6. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?

    A.West            B.South                C.North-East            D.South-West

    Answer: D

7. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

    A.6 hours        B.10 hours            C.15 hours            D.30 hours

    Answer: C

    Explanation:     Suppose, first pipe alone takes x hours to fill the tank . Then, second and third pipes will take (x -5) and (x - 9) hours respectively to fill the tank. 1/x + 1/(x - 5) = 1/(x - 9) (x - 5 + x) /x(x - 5) = 1/(x - 9) (2x - 5)(x - 9) = x(x - 5) x2 - 18x +     45 = 0 (x - 15)(x - 3) = 0 x = 15. [neglecting x = 3]

8. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5 ?

    A.1/2            B.2/5                C.8/15                D.9/20

    Answer: D

    Explanation:     Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}. Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}. P(E)= n(E)/n(S)= 9/20.

9. In how many ways can the letters of the word 'LEADER' be arranged ?

    A.72            B.144                C.360                D.720

    Answer: C

    Explanation:     The word 'LEADER' contains 6 letters, namely 1L, 2E, 1A, 1D and 1R. Required number of ways = 6!/ (1!)(2!)(1!)(1!)(1!)= 360.

10. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:

    A.4            B.5                C.6                D.10

    Answer: B

11. In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice. 1. After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

    A.After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.    B.Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.    C.After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.    D.After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

    Answer: A12. She makes cakes every Sunday.

    A.Every Sunday cakes made by her.        B.Cakes are made by her every Sunday.        C.Cakes make her every Sunday.        D.Cakes were made by her every Sunday

    Answer: B13. I remember my sister taking me to the museum.

    A.I remember I was taken to the museum by my sister.    B.I remember being taken to the museum by my sister.    C.I remember myself being taken to the museum by my sister.    D.I remember taken to the museum by my sister.

    Answer: B

14. The doctor advised the patient not to eat rice.

    A.The patient was advised by the doctor not to eat rice.    B.The patient was advised by the doctor that he should not eat rice.    C.The patient was being advised by the doctor that he should not rice by the doctor.    D.The patient has been advised not to eat rice by the doctor

    Answer: A

15. They greet me cheerfully every morning.

    A.Every morning I was greeted cheerfully.    B.I am greeted cheerfully by them every morning.    C.I am being greeted cheerfully by them every morning.        D.Cheerful greeting is done by them every morning to me

    Answer: B

16.  Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.

    A.with            B.over                C.on            D.round

    Answer: C

17. The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.

    A.avidly            B.admiringly            C.thoughtfully        D.earnestly

    Answer: A

18. Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.

    A.chance            B.admiringly            C.thoughtfully        D.earnestly

    Answer: A

19. In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. HYPOCRITICAL

    A.Gentle            B.Sincere                C.Amiable        D.Dependable

    Answer: B

20. QUIESCENT

    A.Active            B.Dormant            C.Weak            D.Unconcerned

    Answer: A


21. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit ?

    A.30%            B.70%                C.100%            D.250%

    Answer: B

22. The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:

    A.1.2 km            B.1.8 km                C.2.4 km            D.3.6 km

    Answer: D

    Explanation:     Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph. Distance travelled = (18 x 12/60)km = 3.6km

23. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets ?        A.45%            B.45(5/11)%            C.54(6/11)%        D.55%

    Answer: B

24. Which of the following diagrams indicates the best relation between Women, Mothers and Engineers ?  TESY' v3UI6  (Image)

    A.A            B.B                C.C            D.D

    Answer: A

    Explanation:     All mothers are women and some mothers and some women may be engineers.

25. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

    A.39, 30            B.41, 32                C.42, 33            D.43, 34

    Answer: C

    Explanation:     Let their marks be (x + 9) and x. Then, x + 9 = 56/100 (x + 9 + x) = 25(x + 9) = 14(2x + 9) = 3x = 99 = x = 33 So, their marks are 42 and 33.26. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long ?

    A.65 sec            B.89 sec                C.100 sec        D.150 sec

    Answer: B

    Explanation:     Speed = (240/24)m/sec = 10 m/sec. Required time = (240 + 650)/10 sec = 89 sec.

27. Here are some words translated from an artificial language. moolokarn means blue sky wilkospadi means bicycle race moolowilko means blue bicycle Which word could mean "racecar"?

    A.wilkozwet        B.spadiwilko            C.moolobreil        D.spadivolo

    Answer: D

    Explanation:     From wilkospadi, you can determine that wilko means bicicyle and spadi means race. Therefore, the first part of the word that means racecar should begin with spadi. That limits your choices to b and d. Choice b, spadiwilko, is incorrect because     we have already determined that wilkomeans bicycle. Therefore, the answer must be choice d, spadivolo.

28. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B ?

    A.7            B.8                C.9            D.10

    Answer: D

    Explanation:     Let C's age be x years. Then, B's age = 2x years. A's age = (2x + 2) years. (2x + 2) + 2x + x = 27 5x = 25 x = 5. Hence, B's age = 2x = 10 years.

29. A is thrice as good as workman as B and therefore is able to finish a job in 60 days less than B. Working together, they can do it in:

    A.20 days        B.22(1/2) days            C.25 days        D.30 days

    Answer: B

30. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

    A.4% of a        B.5% of a            C.20% of a        D.None of these

    Answer: B

Link: Download PDF | Learn More

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.


Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group namedQuestion Answer Explanation”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to Question Answer Explanation" to add you to this group.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team. 

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.