30/09/2016

HCL Written Test: Aptitude, Reasoning, English; Questions and Answers with Explanations PDFs


nrrbeassistance.blogspot.com - Nareddula Rajeev Reddy (NRR)
Please Like and/ Share and/ G+1. Hi, welcome to nrrbeassistance.blogspot.com. Dear viewer, especially for you, here is the HCL Written Test: Aptitude, Reasoning, English; Questions and Answers with Explanations and PDFs Download.

1. Several litres of acid were drawn off from a 54 L vessel full of acid and an equal amount of water is added. Again the same volume of mixture was drawn off and replaced by water. As a result, the vessel contained 24L of pure acid. How much acid was drawn off initially?       A.12L            B.16L            C.18L            D.24L

    Answer: C

    Explanation:     24 = 54(1- x/54)^2 => 24/54 = (1 - x/54)^2 => 2/3 = 1- x/54 => x= 18L

2. Fresh fruits contains 72% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit from 100kg of fresh fruit can be obtained?       A.35kg            B.32kg            C.27kg            D.22kg

    Answer: A

    Explanation:     Let x kg of dry fruit be obtained from 100kg of fresh fruit. Now pulp in fresh fruit = pulp in dry fruit => 28/100 *100 = 80/100 * x => x = 35 kg

3. An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening. The desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day i.e Friday. Which day was the application received by the inward clerk?       A.Wednesday        B.Monday        C.Tuesday        D.Previous week's Saturday

    Answer: A

    Explanation:     The senior clerk got the application on Friday. The inward clerk got the application on Wednesday.

4. If Dennis is 1/3 rd the age of his father Keith now, and was 1/4 th the age of his father 5 year ago, then how old will his father Keith be 5 year from now?       A.45 year        B.40 year        C.55 year        D.50 year

    Answer: D

    Explanation:     Let the present age of Dennis and his father be x and y respectively. Then, x = y/3...............(i) and (x-5) = (y-5)/4......(ii) On solving both equation we get y= 45 year. Hence, required age = (y+5) = 50 year

5. A person wishes to make a 100 sq m rectangular garden. Since he has only 30m barbed wire for fencing, he fences only three sides letting the house wall act as the fourth side. The width of the garden is       A.4m            B.5m            C.8m            D.10m

    Answer: B

    Explanation:     Let, the length be 'l' and breadth be 'b'. Thus, l*b =100 => l= 100/b 100/b +b+b = 30 By solving this we get b= 10 and 5. b is not equal to 10 because it will become square. so, b=5m is the answer.

6. There are three prizes to be distributed among five students. If no students gets more than one prize, then this can be done in       A.10 ways        B.30 ways        C.60 ways        D.80 ways

    Answer: A

    Explanation:     3 prize among 5 students can be distributed in 5C3 ways = 10 ways.

7. In a hockey championship, there are 153 matches played. Every two team played one match with each other. The number of teams participating in the championship is       A.18            B.19            C.17            D.16

    Answer: A

    Explanation:     Let there were x teams participating in the games, then total number of matches => nC2 = 153 On solving we get n= -17 and n=18. It cannot be negative so n=18 is the answer.

8. A bag contains 21 toys numbered 1 to 21. A toy is drawn and then another toy is drawn without replacement. Find the probability that both toys will show even numbers ?       A.5/21            B.9/42            C.11/42            D.4/21

    Answer: B

    Explanation:     The probability that first toy shows the even number = 10/21. Since, the toy is not replaced there are now 9 even numbered toys and total 20 toys left. Hence, probability that second toy shows the even number = 9/20. Required probability =     (10/21)*(9/20) = 9/42

9. The ages of the two persons differ by 20 years. If 5 year ago, the older one be 5 times as old as the younger one, then their present ages, in year are       A.25, 5            B.30, 10            C.35, 15            D.50, 30

    Answer: B

    Explanation:     Let the age be x and y years now. Then, x - y =20......(i) and (x-5) = 5(y-5)....(ii) On solving both equation we get x= 30 and y =10.

10. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5 ?       A.72 1/2            B.67 1/2            C.58 1/2            D.64

    Answer: B

    Explanation:     At 15 min past 5, the minutes hand is at 3 and hour hand slightly ahead of 5. Now, the angle through which hour hand shifts in 15 min = (15 * 1/2) = 7.5 degree Angle at 15 min past 5 = 60 + 7.5 = 67.5 degree


You can also see: Cognizant Placement Papers

11. Vishal goes to a shop to buy a radio costing Rs 2568. The rate of sales tax is 7%. He tells the shopkeeper to reduce the price of the radio to such an extent that he has to pay Rs 2568, inclusive of all sales tax. Find the reduction needed in the price of the radio.       A.Rs 168            B.Rs 169            C.Rs 170            D.Rs 172

    Answer: A

12. Two motor cars were sold for Rs 9,900 each, gaining 10% on one and losing 10% on the other. The gain or loss percent in the whole transaction is       A.neither loss no gain        B.1% gain        C.100/99 % profit        D.1% loss

    Answer: D

    Explanation:     In such transaction where SP is same and also gain % and loss % is same there is always a loss and such loss % => (common gain or loss % / 10)2 = (10/10)2 = 1% loss

13. A person covers half his journey by bus at 60 km/hr, half the remaining half by train at 30 km/hr and the rest by cycle at 10 km/hr. Find the average speed during the entire journey?        A.15 km/hr            B.24 km/hr        C.20 km/hr        D.33.33 km/hr

    Answer: B

14. The average of three numbers is 135. the largest number is 180 and the difference between the others is 25. The smallest number is       A.130            B.125            C.120            D.100

    Answer: D

    Explanation:     Given, (x-25)+x+180/ 3 = 135 => x=125 Hence smallest number is (125 - 25) = 100.

15. A motorboat whose speed is 15 km/hr in still water goes 30km downstream and comes back in four and a half hours. The speed of the stream is       A.4.5 km/hr        B.6 km/hr        C.7 km/hr        D.5 km/hr

    Answer: D

    Explanation:     Let the speed of the stream be 's' km/hr. Then, upward speed = (15-s) km/hr and downward speed = (15+s) km/hr Therefore, 30/(15+s) + 30/(15-s) = -4.5 On solving this equation we get, s= 5km/hr.

16. If the difference between the simple interest and the compound interest compounded annually at the rate of 12% per annum on Rs 5000 for two years will be       A.Rs 17.50        B.Rs 36            C.Rs 45            D.Rs 72

    Answer: D

    Explanation:     Difference between CI and SI is :- {5000(1 + 12/100)2 - 5000 } - {(5000*12*2)/100} => 5000((784-625)/625) - 1200 = Rs 72.

17. Two equal sums of money were invested, one at 4% and the other at 9/2 %. At the end of 7 year, the simple interest received from the latter exceeded that received from the former by Rs 31.50. Each sum was       A.Rs 700            B.Rs 900            C.Rs 800            D.Rs 1000

    Answer: B

    Explanation:     Let the sum be Rs x Then, (x *9/2 *7)/100 - (x*4*7)/100 = 31.50 => 7x/100* 1/2 = 63/2 => x = Rs 900.

18. A and B weave a carpet in 10 days and 15 days respectively. They begin to work together but B leaves after 2 days. In what time will A complete the remaining work?       A.7 days            B.8 days            C.19/3 days        D.20/3 days

    Answer: D

19. Rs 770 has been divided among A,B and C such that A receives 2/9th of what B and C together receives. Then A's share is       A.Rs 140            B.Rs 154            C.Rs 165            D.Rs 170

    Answer: A

    Explanation:     A+B+C = 770.........(i) A= 2/9*(B+C).........(ii) From eq (i) and (ii) A+ 9A/2 = 770 11A =770*2 A= 140 Thus A's share is Rs 140.

20. In a mixture of 45L the ratio of milk and water is 3:2. How much water must be added to make the ratio 9:11?       A.10L            B.15L            C.17L            D.20L

    Answer: B

    Explanation:     Quantity of milk = 3/5 * 45 = 27 L Quantity of water = 2/5 * 45 = 18L Let x litre of water be added to get the ratio 9:11 Then, (18+x)/27 = 11/9 On solving it we get , x= 15


You can also see: Capgemini Placement Papers

21. Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M H 3 2 V $ 5 N P 6 Q 136.How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number ?       A.None            B.One            C.Two            D.Three

    Answer: C

22. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a symbol ?       A.None            B.One            C.Two            D.Three

    Answer: D

23. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol ?       A.None            B.One            C.Two            D.Three

    Answer: C

24. Which of the following is the fourth to the left of the twelfth from the left end ?       A.%            B.8            C.2            D.H

    Answer: A

25. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?       A.RTA            B.9DF            C.#@H            D.3V5

    Answer: B

26. Study the following information carefully and answer the questions given below.A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H. A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B. G is not an immediate neighbour of F.How many of them are between H and C ?       A.Two            B.Three            C.Two or three        D.Data inadequate

    Answer: B

27. Who is the immediate left of A ?       A.H            B.E            C.G            D.Data inadequate

    Answer: B

28. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second person ?       A.CD            B.BG            C.HA            D.None of these

    Answer: D

29. Who is fourth to the right of B ?       A.E            B.C            C.A            D.Data inadequate

    Answer: A30. What is E’s position with respect to G ?       A.Second to the right        B.Third of the left        C.Third to the right            D.Second to the left

    Answer: B

Link: Download PDF | Learn More

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.


Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group namedQuestion Answer Explanation”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to Question Answer Explanation" to add you to this group.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team. 

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.