08/03/2014

SO Previous Papers Quantitative Aptitude PDF


Specialist Officers Previous Papers Quantitative Aptitude Questions and Answers &/ Bits

(Q. 51-55): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?

51. 8595 + 2319 - 5658 = ?
a) 5266
b) 55.46
c) 5526
d) 5246
e) None of these
Ans: e

52. 78% of 450 + ?% 250 = 441 
a) 32 b) 36 c) 42 d) 44
e) None of these
Ans: b

53. 12.25 x 6.4 - 18.95 = ?
a) 59.45
b) 60.045
c) 60.45
d) 59.045
e) None of these
Ans: a

55. 33.333 + 3.033- 2.003 =?
a) 33.363
b) 33.463
c) 34.363
d) 34.463
e) None of these
Ans: c

(Q. 56-60): In each of these questions a number series is given. After the series a number is given followed by (a), (b), (c), (d) and (e). You have to complete the series starting with the given number following the sequence of original series and answer the questions that follow the series.

56. 4 25 104 315 632 633 
       7 (a) (b) (c) (d) (e) 
What will come in place of (c)? 
a) 660 b) 495 c) 656 d) 493
e) None of these
Ans: b

57. 7 15 31 63 127 255
     11 (a) (b) (c) (d) (e) 
What will come in place of (e)? 
a) 374 b) 373 c) 382 d) 383 e) 385
Ans: d

58. 9 5 6 10.5 23
   17 (a) (b) (c) (d)
What will come in place of (d)?
a) 35 b) 33 c) 43 d) 45
e) None of these
Ans: a

59. 3 4 12 45 196 1005
      5 (a) (b) (c) (d) (e) 
What will come in place of (c)? 
a) 49 b) 47 c) 57 d) 55 e) 69
Ans: c

60. 5 24 115 456 1365 2728
      4 (a) (b) (c) (d) (e) 
What will come in place of (b)?
a) 80 b) 90 c) 95 d) 88
e) None of these
Ans: e

61. Abhishek purchased 140 shirts and 250 trousers @ Rs. 450/- and @ Rs. 550/respectively. What should be the overall average selling price of shirts and trousers so that 40% profit is earned? (Rounded off to next integer).
a) Rs. 725/-
b) Rs. 710/-
c) Rs. 720/-
d) Rs. 700/-
e) None of these
Ans: c

62. In a college the students in Arts and Commerce faculties were in the ratio of 4 : 5 respectively. When 65 more students joined Commerce faculty the ratio became 8 : 11 respectively. How many students are there in Arts faculty? 
a) 520 b) 650 c) 715
d) Cannot be determined
e) None of these
Ans: a

63. An amount of Rs. 10,000/- becomes Rs. 14,641/- in two years if the interest is compounded half yearly. What is the rate of compound interest p.c.p.a.?
a) 10 b) c) 16 d) 12
e) None of these
Ans: b

64. Area of a rectangle is equal to the area of the circle whose radius is 21 cms. If the length and the breadth of the rectangle are in the ratio of 14 : 11 respectively, what is its perimeter?
a) 142 cms.
b) 140 cms.
c) 132 cms.
d) 150 cms.
e) None of these
Ans: d

65. Shri Ramlal purchased a TV set for Rs. 12,500/- and spent Rs. 300/- on transportation and Rs. 800/- on installation. At what price should he sell it so as to earn an overall profit of 15%?
a) Rs. 14,560/-
b) Rs. 14,375/-
c) Rs. 15,460/-
d) Rs. 15,375/-
e) None of these
Ans: e

66. Three girls, start jogging from the same point around a circular track and each one completes one round in 24 seconds, 36 seconds and 48 seconds respectively. After how much time will they meet at one point?
a) 2 minutes, 20 seconds
b) 2 minutes, 24 seconds 
c) 4 minutes, 12 seconds
d) 3 minutes, 36 seconds
e) None of these
Ans: b

67. A 240 meter long train running at the speed of 60 kmph will take how much time to cross another 270 meter long train running in opposite direction at the speed of 48 kmph?
a) 17 seconds
b) 3 seconds
c) 12 seconds
d) 8 seconds
e) None of these
Ans: a

68. Sarita started a boutique investing an amount of Rs. 50,000/- Six months later Neeta joined her with an amount of Rs. 80,000/- At the end of one year they earned a profit of Rs. 18,000/-. What is Sarita's share in the profit?
a) Rs. 9,000/-
b) Rs. 8,000/-
c) Rs. 12,000/-
d) Rs. 10,000/-
e) None of these
Ans: d

69. A alone can make 100 baskets in 6 days and B alone can make 100 baskets in 12 days. In how many days can A & B together make 100 baskets?
a) 3 days
b) 5 days
c) 2 1/2 days
d) 3 1/2 days
e) None of these
Ans: e

70. Samir's age is one-fourth of his father's age and two third of his sister Reema's age. What is the ratio of the ages of Samir, Reema and their father respectively?
a) 3 : 2: 8 b) 3 : 4: 8 c) 2: 3 : 8 d) 4 : 3 : 8
e) None of these
Ans: c

(Q. 71-75): What approximate values will come in place of the question-mark(?) in the following questions? (You are not expected to calculate exact value.)

71. 14.95 X 8.009 + ? = 480 
a) 320 b) 360 c) 390 d) 300 e) 310
Ans: b

72. Sqrt(?) * 16.075 = 256
a) 16 b) 36 c) 144 d) 196 e) 256
Ans: e

73. 599.99 / (4.99)sqaure = ?
a) 28 b) 26 c) 18 d) 24 e) 20
Ans: d

74. 61 .07 / 5.05 / 3.04 =?
a) 4 b) 5 c) 3 d) 8 e) 12
Ans: a

75. 375.25 x 4.985 = ?
a) 1795 b) 1775 c) 1875 d) 1895 e) 1815
Ans: c

(Q. 76-80): Study the following table carefully to answer these questions.
Number of students enrolled with Five Colleges over the years.









76. If from college B in 2007, 80% of the students enrolled appeared in a competitive examination, out of which 75% students passed. How many students passed the examination?
a) 180 b) 216 c) 270 d) 240
e) None of these
Ans: b

77. In 2005, from all the colleges together an overall 40% of the students enrolled for a computer course. Total how many students enrolled for the course?
a) 800 b) 850 c) 950 d) 900
e) None of these
Ans: d

78. What is the ratio between the average number of students enrolled with all colleges together in 2007 and 2008 respectively?
a) 108: 113
b) I 08 : 117
c) 110: 113
d)111:113
e) None of these
Ans: c

79. Average number of students enrolled from college B for all the years together is approximately what percent of the average number of students enrolled from college C for all the years together?
a) 73 b) 120 c) 128 d) 70 e) 83
Ans: e

80. In 2006, from all colleges together 8% of the students enrolled went abroad. Approximately how many students went abroad?
a) 170 b) 210 c) 220 d) 190 e) 150
Ans: a

(Q. 81-85): Study the following graph carefully to answer these questions.











81. For state B the percent rise in population from the previous year was the highest in which of the following years?
a) 2008 b) 2006 c) 2005 d) 2004 e) 2007
Ans: d

82. What was the average population of state B (in millions) for all the years together?
a) 38.5 b) 28.5 c) 35 d) 26 e) 37.5
Ans: e

83. What is the percent rise in population of state A in 2007 from the previous year?
a) 25 b) 33 1/3 c) 33 d) 25 1/3
e) None of these
Ans: b

84. What is the ratio between the total populations of states A & B respectively for all the years together?
a) 37: 45 b) 37: 43 c) 43:37 d) 45 : 37
e) None of these
Ans: a

85. Population of state A in 2005 is what percent of its total population for all the years together?
a) 17 8/32 %
b) 16 8/32 %
c) 16 8/37 %
d) 17 8/37  %
e) None of these
Ans: c

Learn More


Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group named “Banking Awareness Study PDF”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to Banking Awareness Study PDF" to add you to this group.

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team.

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.