08/03/2014

SO Previous Papers Reasoning Ability Bits PDF


Specialist Officers SO Previous Papers Reasoning Ability Bits

1. How many meaningful English words can be formed with the letters ELRU using each letter only once in each word?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More-than three
Ans: c

2. How many such pairs of letters are there in the word STAPLER each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More-than three
Ans: c

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) Magenta
b) Purple
c) Pink
d) Grey
e) Blue
Ans: e

4._In_a_certain_code_'DOUBT'_is_written_as_'53146'_and_'TE_M'_is_written_as_'6972'. How is ABODE written in that code?
a) 74659
b) 73459
c) 75439
d) 74359
e) None of these
Ans: d

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) Sitar
b) Flute
c) Violin
d) Santoor
e) Sarod
Ans: b

6. How many such digits are there in the number 69143875 each of which is as far away from the beginning of the number as when ' the digits are rearranged in descending order within the number?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More-than three
Ans: a

7. In a certain code language, 'where are you' is written as 'pit ka ta,' 'are they there' is written as 'sa da ka' and 'they may come' is written as 'da na ja;' How is 'there' written in that code language?
a) da
b) sa
c) ka
d) Data inadequate
e) None of these
Ans: b

8. In a certain code DOCUMENTS is written as VDPENRSMD. How is ADVERTISE written in that code?
a) FWEBSDRHS
b) FWENSSHRD
c) BEDFSDRHS
d) FWEBSFMLD
e) None of these
Ans: a

9. What should come next in the following letter series?
A B C D E F Z Y X W V U A B C D E Y X W V U A B C D E Z Y X W V
a) U b) A c) B d) Z
e) None of these
Ans: b

10. Among P, Q, R, S and T each securing different marks, Q scored higher than only T and P scored higher than S but lower than R. Who among them scored highest marks?
a) P b) S c) R d) T
e) None of these
Ans: c

(Q. 11 -14): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
7 M 4 P % J V I K 3 @ E W 2 Q © 6 T A * 8 Z I 5 $ F H # 9 H N
11. Which of the following is the sixth to the left of the nineteenth from the left end of the above arrangement?
a) $ b) T c) W d) A
e) None of these
Ans: c

12. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?
a) None b) One c) Two d) Three
e) More-than three
Ans: a

13. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a consonant?
a) None b) One c) Two d) Three
e) More-than three
Ans: d

14. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the twelfth from the right end?
a) Q b) 6 c) 2 d) T
e) None of these
Ans: b

(Q. 15-18) : In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts . Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

15. Statements: All stores are baskets. Some baskets are sticks. All sticks are chains. 
Conclusions: I. Some chains are stores. II. Some sticks are stores. III. Some chains are baskets. 
a) None follows
b) Only I follows
c) Only II follows
d) Only III follows
e) Only II and III follow
Ans: d

16. Statements: Some desks are chairs. All chairs are ropes. Some ropes are walls. 
Conclusions: I. Some ropes are desks. II. Some walls are chairs. III. Some ropes are chairs. 
a) Only I and II follow
b) Only I and III follow
c) Only II and III follow 
d) All I, II and III follow
e) None of these
Ans: b

17. Statements: All rooms are wires. All wires are roads. All roads are cars. 
Conclusions: I. Some cars are rooms. II. Some roads are rooms. III. Some cars are walls.
a) Only I and II follow
b) Only II and III follow
c) Only I and III follow 
d) All I, II and III follow
e) None of these
Ans: d

18. Statements: All tables are pencils. No pencil is box. Some boxes are mats. 
Conclusions: I. Some mats are pencils II. Some boxes are tables. III. Some mats are tables. 
a) None follows
b) Only I follows
c) Only II follows
d) Only III follows
e) Only I and II follow
Ans: a

(Q. 19-24) : Study the following information carefully and answer the given questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: jug 91 stable 24 46 32 over cake
Step l : 91 jug stable 24 46 32 over cake
Step II : 91 cake jug stable 24 46 32 over
Step III: 91 cake 46 jug stable 24 32 over
Step IV: 91 cake 46 jug 32 stable 24 over
Step V: 91 cake 46 jug 32 over 24 stable

As per the rules followed .in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input

19. Input: break 72 pot new 28 36 17 store. Which of the following steps will be the last but one?
a) IV b) V c) VI d) VII
e) None of these
Ans: e

20. Step II of an input is: 86 and 12 16 38 gone now far. How many more steps will be required to complete the rearrangement?
a) Three b) Four c) Five d) Six
e) None of these
Ans: b

21. Step III of an input is: 75 bond 69 12 yes town go 36. Which of the following is definitely the input?
a) 12 yes bond 75 69 town go 36
b) bond 12 69 yes town go 36 75 
c) 69 bond 75 12 yes town go 36
d) Cannot be determined
e) None of these
Ans: d

22. Input : 32 tor all get 12 19 high 45. Which of the following will be the IV step?
a) 45 32 for all get 12 19 high
b) 45 all 32 for get 12 19 high
c) 45 all 32 for 19 get 12 high
d) There will be no such step
e) None of these
Ans: d

23. Step II of an input is : 59 come sow time 15 20 you 38. Which of the following steps will be the last?
a) IV b) VI c) V d) VII
e) None of these
Ans: a

24. Input : new coat buy 15 23 49 tower 84. How many steps will be required to complete the rearrangement?
a) Four b) Five c) Six d) Seven
e) None of these
Ans: b

(Q. 25-30): In the following questions, the symbols *, $, %, @ and © are used with the following meaning as illustrated below:

'P $ Q' Means 'Pis not smaller than Q'.
'P% Q' Means 'Pis not greater than Q'.
'P@ Q' Means 'Pis neither smaller than nor equal to Q'.
'P © Q' Means 'P is neither greater than nor equal to Q'.
'P_* Q' Means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and given you answer accordingly.

25. Statements: K @ T, T $ R, R * J 
Conclusions: I. J * T II, J © T III. R© K
a) Only l is true
b) Only II is true
c) Only III is true
d) Only either I or II and III are true
e) None of these
Ans: d

26. Statements: D © R, R % F, F @ E 
Conclusions: I. E © R II. F@ D III. F $ D
a) Only is true
b) Only II is true
c) Only III is true
d) Only I and II are true
e) None of these
Ans: b

27. Statements: M * D, D $ T, T@ N 
Conclusions: I. N © D II. T% M III. N©M.
a) Only I and II are true
b) Only II is true
c) Only II and III are true
d) Only I and III are true
e) All I, II and III are true
Ans: e

28. Statements: W$H,H @ M,M%T 
Conclusions: I. T@H II, M%W III.T@W
a) None is true
b) Only I is true
c) Only II is true
d) Only Ill is true
e) Only II and III are true
Ans: a

29. Statements: B%R,R@K,K$N 
Conclusions: I. N©R II. N%R III. N©B
a) None is true
b) Only Ill is true
c) Only I is true
d) Only I and II are true
e) Only II is true
Ans: c

30. Statements: J © D, D * H, H % F 
Conclusions: I. H@J II. F$0 III. F@ J
a) Only I and II are true
b) Only I and III are true 
c) Only II and III are true
d) All I, II and III are true
e) None of these
Ans: d

(Q. 31-35): In each of these questions, a group of letters is given followed by four combinations of digits and symbols numbered (1 ), b), c) and ( 4). Letters are to be coded by digits/symbols as per the scheme and conditions given below. You have to find out which combination correctly represents the group of letters and indicate your answer accordingly.
If none of the combinations is correct, your answer is e) i.e. None of these

Letters/Digit Symbol Code:
L T B E F R P H U N A Q D U 3_5_#_4_2_I_9_%_$_6_7_8_*_ @

Conditions:
(i) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, their codes are to be interchanged.
(ii) If the first as well as the last letter is a vowel, both are to be coded as ©.
(iii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, both are to be coded as the code for vowel.

31. TFJNLA
a) 526738
b) 526735
c) 826738
d) 826735
e) None of these
Ans: c

32. EFUHDI 
a) 42@%_ $
b) $2@% $
c) 42@% 4
d) ©2@% ©
e) None of these
Ans: d

33. RPIUBL 
a) 19$@#3
b) 39$@#1
c) ©9$@#©
d) 39$@#3
e) None of these
Ans: a

34. JQEBFI
a) 6*4#2$
b) $*4#2$
c) 6*4#26
d) $*4#26
e) None of these
Ans: b

35. UHFRND
a) @%217
b) @%217
c) ®%217i d
) @%217@
e) None of these
Ans: e

(Q. 36-40): Study the following information carefully to answer these questions:

Seven friends A, B, · C, D, E, F & G perform in stage shows on a different day from Monday to Sunday, not necessarily in the same order. Each one performs a different item, viz. Music, Dance, Mimicry, Play, Debate, Speech and Monologue, not necessarily in the same order.

B performs Play on Thursday and E performs Music on Sunday. G performs 'Mimicry' but not on Tuesday or Saturday. C's performance is on the next day of G's performance. D performs on Monday but not Dance or Debate. A performs Monologue which is on the next day of Speech. Dance is not perfomed on Saturday.

36. Who performs Dance?
a) C b) F c) D d) C or D
e) None of these
Ans: b

37. Which item is performed by D and on what day?
a) Mimicry-Monday
b) Music-Tuesday
c) Play-Wednesday
d) Speech-Monday
e) None of these
Ans: d

38. A performs on which day of the week?
a) Tuesday
b) Wednesday
c) Friday
d) Saturday
e) None of these
Ans: a

39. G performs on which day of the week?
a) Wednesday
b) Saturday
c) Tuesday
d) Cannot be determined
e) None of these
Ans: e

40. Who performs in Debate?
a) B b) D c) F d) C
e) None of these
Ans: d

(Q. 41-45): In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between 'strong arguments and weak arguments'. 'Strong' arguments are those which are both important and directly related to the question. 'Weak' arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the question.

Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the argument is 'strong' argument and which is a weak argument.
Give a) if only argument I is strong.
Give b) if only argument II is strong.
Give c) if either argument I or argument II is strong.
Give d) if neither argument l nor argument II is strong.
Give e) if both arguments I and II are strong.

41. Statement: Should the Govt. immediately stop registration of new cars for private use throughout the country with immediate effect?
Arguments:
I. No, the Govt. does not have authority to do so.
II. Yes, this is the only way to decongest the roads of big cities in. India.
Ans: d

42. Statement: Should the management of all the private hospitals in India be taken over by the Govt.? 
Arguments:
I. Yes, this will significantly improve the services rendered by these hospitals to the patients.
II. No, the Govt. does not have enough financial and human resources to manage these hospitals.
Ans: b

43. Statement: Should the Govt. construct big dams across all the major rivers in India in multiple locations? 
Arguments:
I. No, this will destroy the ecosystem of the entire country.
II. Yes, this will ensure adequate supply of water for irrigation throughout the country.
Ans: b

44. Statement: Should the Govt. sell major part of its stake in all the profit making public sector undertakings? 
Arguments:
I. No, Govt. should not give up its control of these undertakings as these are profit making organizations.
II. Yes, this will help government reduce the quantum of huge budgetary deficit and augment its resources.
Ans: a

45. Statement: Should there be uniform admission criteria for all the engineering colleges in India? 
I. Yes, this will ensure quality of students admitted to the engineering colleges.
II. No, this is practically not possible.
Ans: d

(Q. 46-50): Below ·is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity.

Mark answer a) if the inference is definitely true, i.e. it properly follows from the statement of facts given. Mark answer b) if the inference is probably true though not definitely true in the light of the facts given.
Mark answer c) if the data are inadequate, i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
Mark answer d) if the inference is probably false, though not definitely false in the light of the facts given.
Mark answer e) if the inference is definitely false, i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

The age-old fear of moneylenders has instilled a natural financial discipline among Indians. Yet, the heady
growth over the past four years has lulled many into a false sense of security and put them at risk of falling into a debt trap. Risks for borrowers increased manifold after the markets moved towards a floating rate regime and financial innovation created products that left them with a much larger liability than their initial borrowings. Future borrowers could perhaps take a leaf out of the book of mistakes that their predecessors have made in the recent past.

46. Erstwhile private moneylenders provided financial security to the borrowers.
Ans: b

47. Borrowers arc more at risk when they avail loan with floating rate of interest.
Ans: a

48. New financial products decrease liability of the borrowers.
Ans: e

49. Future borrowers need to learn from the experience of others before they borrow.
Ans: a

50. Attractive financial products put fewer burdens on the borrowers.
Ans: e

Learn More


Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group named “Banking Awareness Study PDF”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to Banking Awareness Study PDF" to add you to this group.

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team.

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.