17/03/2014

Vocabulary same meaning words (synonyms) PDF


MCQs English Language vocabulary same meaning words (synonyms)

(Q. 7-45): Each of the following items consists of a word in capital letters, followed by four words or group of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

7. INHABIT:
(A) Reside in
(B) Encompass
(C) Infest
(D) Submerge
(E) Are used to
Ans : (A)

8. FORAGING:
(A) Penetrating
(B) Incising
(C) Probing
(D) Begging
(E) Searching
Ans : (E)

9. MONETIZE:
(A) Currency
(B) Buy
(C) Encash
(D) Regulate
(E) Pay
Ans : (C)

10. inherent:
a) functional
b) intense
c) persistent
d) characteristic
e) genetic
Ans: c

11. materialized:
a) mattered
b) interfered
c) hidden
d) presented
e) expanded
Ans: b

12. radically
a) suddenly
b) equally
c) completely
d) moderately
e) concurrently
Ans: c

13. Left:
(A) Gone
(B) Quit
(C) Remaining
(D) Disappeared
(E) Forgot
Ans: C

14. Packed:
(A) Filled
(B) Squeezed
(C) Crowd
(D) Collected
(E) Untidy
Ans: A

15. INDICT:
A. condemn
B. reprimand
C. accuse
D. Allege
Ans: c

16. SCINTILLATING:
A. smouldering
B. gilittering
C. touching
D. warming
Ans: b

17. REFECTORY:
A. restaurant
B. parlour
C. living room
D. dining room
Ans: d

18. DISTINCTION:
A. diffusion
B. disagreement
C. different
D. degree
Ans: c

19. IMPROVEMENT:
A. advancement
B. betterment
C. promotion
D. preference
Ans: b

20. ADVERSITY:
A. failure
B. helplessness
C. misfortune
D. crisis
Ans: c

21. BEMOAN:
a) Lament
b) Pacify
c) Request
d) Imagine
Ans: a

22. PROSAIC:
a) Dull and ordinary
b) Slow and steady
c) Grand
d) Precious
Ans: a

23 ELOQUENT:
a) Ambiguous
b) Graceful
c) Fluent
d) Productive
Ans: c

24. FRAIL:
a) Astute
b) Delicate
c) Foolish
d) Immature
Ans: b

25. DERELICT:
a) Derogatory
b) Depressing
c) Ramshackle
d) Sluggish
Ans: c

26. INJUNCTION:
a) Embargo
b) Injustice
c) Ruling
d) Reproach
Ans: a

27. IMPLORE:
a) Entreat
b) Put into Practice
c) Interfere
d) Transmit
Ans: a

28. GROTESQUE:
a) Boring
b) Gripping
c) Monstrous
d) Obnoxious
Ans: c

29. PERTINENT:
a) Dependable
b) Relevant
c) Remarkable
d) Sensible
Ans: b

30. ESCALATE:
a) Rise
b) Diminish
c) Roll on
d) Spiral
Ans: a

 31. FLIPPANT:
a) Disrespectful
b) Polite
c) Serious
d) Wrong
Ans: a

32. ALACRITY:
a) Cleanliness
b) Cleverness
c) Eagerness
d) Reluctance
Ans: c

33. BLEMISHES:
a) Qualities
b) Faults
c) Bruises
d) Vices
Ans: b

34. INCESSANT:
a) Uncertain
b) Ceaseless
c) Unshaken
d) Successive
Ans: b
35. CRYPTIC:
a) Elaborate
b) Obscure
c) A warning
d) Cautionary
Ans: b

36. CLEMENCY:
a) Harshness
b) Mercy
c) Stiffness
d) Seriousness
Ans: b

37. ABOMINABLE:
a) Disgusting
b) Lovable
c) Abusive
d) Undisciplined
Ans: a

38. SCOWL:
a) Scar
b) Frown
c) Pimple
d) Smile
Ans: b

39. EXONERATE:
a) Absolve
b) Implicate
c) Exempt
d) Entangle
Ans: a

40. ARRAIGN:
a) Punish
b) Pardon
c) Summon
d) Indict
Ans: d

41. SKIRMISH:
a) Fight
b) Contact
c) Enmity
d) Relations
Ans: a

42. GAUCHE:
a) Vain
b) Tactless
c) Rich
d) Polished
Ans: b

43. ABORTIVE:
a) Futile
b) Unyielding
c) Effective
d) Methodical
Ans: a

44. SALUBRIOUS:
a) Healthy
b) Outdoor
c) Spacious
d) Luxurious
Ans: a

45. CANTANKEROUS:
a) Talkative
b) Aggressive
c) Quarrelsome
d) Obedient
Ans: c

Learn More


Alerts: Dear viewer, “Hard work never fails”. Along with hard work include smart work for your goal. Your hard work and our smart work, guarantee success. To get in touch with you, we have created a WhatsApp Group named “English Language Materials”. Kindly send a message to +91-7893356131 as “add to English Language Materials" to add you to this group.

Updates: Don’t miss, what you want? So kindly, 1. Like our Facebook, 2. Subscribe by E-mail, 3. Follow our Google+, 4. Twitter 5. YouTube, 6. Download our Toolbar, 7. Install our App and 8. Others.

Help: If you have any suggestions, requests and problems, please comment below or ask us here.

Encourage us: Please don’t forget to G+1 and/ Like and/ Share and/ Recommend… thank you and all the best / best of luck for your bright future.

Our motto: Serve poor and needy whole heartedly – Nareddula Rajeev Reddy (NRR) and his team. 

* Dear viewer, ask us what you want..?
EmoticonEmoticon

Request Admin

First search (top), didn't find; ask us, what you want? As a comment. ASAP, we will provide it...

*Interested to become co-admin, click here.